skip to Main Content
stbaby

Marjolijn Hermus begon zes jaar geleden samen met haar man Gyula Stichting Babyspullen.
Een droom die klein begon en die inmiddels groter is dan ze zich ooit konden voorstellen.

 

Marjolijn & Gyula, de eerste keer samen Stichting Babyspullen promoten tijdens het Hoeverdorpsfeest

Marjolijn: “Ons eerste kindje kwam als een complete verrassing. Ons leven stond volledig op z’n kop. Gelukkig kregen wij vanuit onze familie en vrienden heel erg veel hulp aangeboden. We kregen kleertjes en babyspullen en dat gaf ons zoveel rust. Daar hoefden we ons geen zorgen over te maken. Ook tijdens de zwangerschap van mijn tweede kindje kregen we weer veel spullen. Zelfs zoveel dat ik na een tijdje 16 vuilniszakken vol spullen had, waar mijn kinderen uitgegroeid waren of die overbodig waren geworden. Ik was me er heel erg van bewust dat ik geluk had met mijn grote netwerk. Want wat als je dat netwerk niet hebt en je hebt de middelen niet om al die broodnodige babyspullen aan te schaffen? Ik wilde graag iets goeds doen met de babyspullen die ik overhad.

Van idee naar plan

In 2011 begon ik samen met Gyula en Leonel van der Steen (een goede vriendin) met het verzamelen van babyspullen in de schuur in Egmond aan de Hoef. We begonnen met het maken van plannen. Hoe gaan we onze ideeën vormgeven? Hoe zorgen we dat de spullen bij de juiste persoon terechtkomen? Hoe gaan we dat puur praktisch allemaal aanpakken? Gyula en ik verhuisden naar Heerhugowaard en onze zolder werd het eerste sorteer- en inpakcentrum van Stichting Babyspullen. Want Gyula, Leonel en ik richtten op 12 maart 2012 officieel de stichting op.

Vrijwilligers

Al heel snel werd de zolder te klein en werd er een artikel in het NHD geplaatst, daarmee vonden wij meteen onze eerste ruimtesponsor: Rob ’t Hart van Harcos

In de tijd ‘op zolder’ werden we al geholpen door een paar vrijwilligers. Nanda de Vries is daar één van. Ik ontmoette haar via een oproepje op Marktplaats, waarin ik om spulletjes vroeg voor de stichting. Nanda werkt nog steeds voor ons. Leonel heeft door haar drukke bestaan helaas geen tijd meer om ons te helpen op locatie, maar draagt de stichting nog steeds een warm hart toe. Want hoe mooi het werken voor de stichting ook is, het is keihard werken. Gelukkig kunnen we rekenen op de inzet van 204 vrijwilligers, die allemaal op hun eigen manier een steentje bijdragen. Ongelooflijk, toch? 204 mensen die zich belangeloos inzetten voor baby’s en kinderen die opgroeien in een financieel moeilijke situatie.

Op de zolder van Gyula en Marjolijn

Inzamelpunten

In de tijd dat we nog vanaf onze zolder werkten, ontstonden de eerste inzamelpunten via familie en vrienden. Inmiddels zijn er 172 inzamelpunten door het hele land. Bij deze inzamelpunten kunnen mensen hun overtollige babyspullen doneren in rode rolcontainers. Wat een groei, hè, in zes jaar tijd.

Babystartpakketten

Fantastisch dat we met elkaar zoveel voor elkaar krijgen. Het begon met kleine pamperdoosjes, gesorteerd op maat. Het eerste jaar konden we er toch al 300 verstrekken. Inmiddels hebben wemeerdere sorteercentra verspreid over het land. Onze wens is om dit jaar nog een aantal nieuwe sorteercentra op te zetten. We zijn op zoek naar mensen die ons daarbij kunnen helpen, mensen die een sorteercentrum willen runnen of bedrijven die een ruimte beschikbaar willen stellen. Het zou de druk op de andere sorteercentra afnemen, want er gaat behoorlijk wat werk zitten in het uitzoeken van de gedoneerde spullen. In het distributiecentrum in Heerhugowaard worden de pakketten ingepakt en verstrekt. Kleine pamperdoosjes zijn het allang niet meer. De pakketten die we nu verstrekken zijn zeer complete babystartpakketten, met daarin alles wat je kindje de eerste maanden nodig hebt. In 2017 konden wij 3973 pakketten verstrekken.

Een deel van onze locatie op de Pettemerstraat in Alkmaar.
De eerste pakketjes van Stichting Babyspullen
Onze locatie bij City Box in Alkmaar.
Pamperdoosjes, waarin per maat (bijv. 50/56 of 62/68) een pakketje werd samengesteld.

Dankbaarheid

We krijgen heel regelmatig berichtjes of kaartjes van de ontvangers van de babystartpakketten. De dankbaarheid en opluchting die daaruit spreekt is echt ontroerend. Er staat dan bijvoorbeeld dat ze nu pas kunnen gaan genieten van hun zwangerschap. Het is zo belangrijk dat een kindje geboren wordt in een ontspannen gezin. Daar doen we het voor.

We gaan door

Hoewel het bij tijd en wijle behoorlijk pittig is om alles voor elkaar te krijgen, we weten waar we het voor doen. Iedereen werkt met groot enthousiasme samen om  kinderen een goede start in het leven te geven. Dat doen we al zes jaar echt samen, met al die vrijwilligers en al die donateurs. Geweldig!
Ik ben dan ook bijzonder trots dat wij nu al een aantal van ruim 1.000 babystartpakketten hebben behaald.

Back To Top