Voordat de babystartpakketten bij de moeders in armoede afgegeven worden, hebben ze al een hele reis achter de rug. Welk traject doorlopen ze en wie zijn daar allemaal bij betrokken? We geven graag een kijkje achter de schermen bij Stichting Babyspullen, van donaties van de babyspullen tot het uitreiken van de babystartpakketten. En hierbij kunnen we niet zonder onze donateurs, vrijwilligers en vaste partners, zoals Shurgard.
192 landelijke inzamelpunten van Stichting Babyspullen
Heb je mooie babyspullen over die je wilt doneren? Daarvoor kun je terecht bij 192 inzamelpunten van Stichting Babyspullen in heel Nederland. Deze inzamelpunten herken je aan de rode bakken met een sticker van Stichting Babyspullen erop. Ze staan op diverse locaties: bij particulieren op eigen terrein in verschillende gemeenten, waaronder de gemeenten die met Stichting Babyspullen samenwerken. Maar ook bij bedrijven vind je deze rode containers, waaronder bij diverse vestigingen van Shurgard.
De rode bakken zijn de eerste stap in het traject die de gedoneerde babyspullen afleggen. Als de bakken vol zijn, brengen de vrijwilligers die de container onder hun hoede hebben, de inhoud hiervan naar een opslagpunt bij hen in de buurt. Het gaat hierbij om spullen als dekens, jassen, rompers, broeken en truien. Grotere babyspullen als luieremmers of aankleedkussens kunnen wij niet in onze babystartpakketten aanbieden. Dit soort babyspullen doneer je dus liever lokaal.
Shurgard biedt centrale opslag voor gedoneerde babyspullen
Dankzij onze partner Shurgard heeft Stichting Babyspullen al jarenlang de beschikking over zo’n 20 opslagboxen waar deze babyspullen het hele jaar door afgegeven en opgehaald worden. Hierdoor kunnen de babyspullen op een droge en brandveilige plek liggen, voordat zij naar het voorsorteercentrum worden gebracht. Shurgard stelt niet alleen ruimte beschikbaar in de vorm van deze opslagunits. De vestigingen met een eigen receptie hebben ook nog een rode bak staan voor het inzamelen van babyspullen. De betrokken medewerkers informeren de mensen die komen doneren, beantwoorden vragen en maken ze ter plekke wegwijs. Ook deze medewerkers maken dus deel uit van de gewaardeerde groep mensen die zich inzetten voor Stichting Babyspullen! Bovendien kan onze chauffeur altijd op ze rekenen als direct aanspreekpunt. Er is dan ook geen twijfel over dat Shurgard voor Stichting Babyspullen onmisbaar is.
Voorsorteercentra en vrijwillige inpakkers in distributiecentrum
Iedere vier weken rijdt de vrijwillige chauffeur van Stichting Babyspullen volgens een vast roulatieschema naar de opslagpunten om alle ingezamelde babyspullen op te halen. Voordat de gedoneerde babyspullen definitief bij onze distributiehal in Heerhugowaard aankomen, maken ze nog een tussenstop bij een van de ruim dertig dagbestedingscentra die ons helpen. De mensen die er werken, maken een eerste schifting van de ontvangen babyspullen. Zij controleren de spullen die binnenkomen en halen de niet-bruikbare spullen ertussenuit. Wanneer alles uitgezocht is in deze voorsorteercentra worden de babyspullen in gelabelde (per item) vuilniszakken naar Heerhugowaard gebracht. Daar staan wekelijks 120 vrijwilligers klaar om de kleding te sorteren, op maat te leggen, op te vouwen en over de gereedstaande sorteerbakken te verdelen.
Bij het inpakken van de babystartpakketten volgen de vrijwilligers een vaste paklijst, zodat alle dozen de noodzakelijke babyspullen bevatten. De aanstaande moeder, die via een hulpverlener (zoals de verloskundige of sociaal werker) wordt aangemeld, kan aangeven van welk geslacht het kindje is. Daar wordt bij het inpakken van het pakket zoveel mogelijk rekening mee gehouden. In de babystartpakketten zitten babyspullen die bij de leeftijd van het kind passen. In het eerste pakket zitten babyspullen voor kinderen tot ongeveer negen maanden oud. In het tweede pakket zitten babyspullen voor kinderen tot ongeveer 2 jaar oud.
Stichting Babyspullen biedt aanstaande moeders verlichting
De moeders die in armoede leven en het eerste babystartpakket via de met ons samenwerkende gemeentes krijgen, ontvangen automatisch ook het tweede pakket. De aanstaande moeder hoeft zich geen zorgen te maken over hoe ze de spullen in huis krijgt, want de dozen worden thuisbezorgd.
Ondanks alle donaties, belangeloze bijdragen van bedrijven als Shurgard en de inzet van vele vrijwilligers, kunnen we altijd meer hulp gebruiken. Want alleen dan kunnen we ons werk blijven voorzetten en de moeders en hun baby’s die in armoede geboren worden, ondersteuning en verlichting bieden. Laat je daarom inspireren en lees hier hoe je zelf kunt helpen deze doelen te bereiken.