skip to Main Content
Vrijwilligerswerk tijdens WW-uitkering

Met regelmaat krijgen wij hulp van vrijwilligers die (tijdelijk) geen werk hebben. En dat is fijn, want ook met tijdelijke hulp zijn wij ontzettend blij. Maar mag je eigenlijk wel vrijwilligerswerk doen tijdens een WW-uitkering? Waar moet je rekening mee houden, wat zijn de voordelen en hoe regel je dit praktisch? In dit artikel lees je meer over vrijwilligerswerk doen tijdens een WW-uitkering.

Mag je vrijwilligerswerk doen als je een WW-uitkering hebt?

Ja, dat mag! Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Daarover lees je hieronder.

Voorwaarden om vrijwilligerswerk te doen tijdens een WW-uitkering

  • De vacature waar je op solliciteert mag niet (het jaar voorafgaand) door een betaalde kracht zijn gedaan.
  • Je vraagt toestemming aan het UWV. Zij zullen dit meestal goedkeuren. Wel willen zij beoordelen of het echt vrijwilligerswerk is.
  • Je blijft voldoen aan de sollicitatieplicht. Naast het vrijwilligerswerk blijf je dus solliciteren voor een betaalde baan.
  • De vrijwilligersorganisatie moet een vereniging of stichting zijn en zijn aangewezen als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Vrijwilligerswerk is ook mogelijk als een organisatie voldoet aan de regels voor een Sociaal Belang Behartigende Instelling (SBBI). De instelling waar je vrijwilligerswerk wilt doen kan daar meer informatie over geven. Stichting Babyspullen is aangewezen als een ANBI.

Waarom zou je vrijwilligerswerk gaan doen?

Vrijwilligerswerk kan om veel redenen interessant zijn. Dit hangt natuurlijk af van je eigen situatie. Hieronder een aantal redenen waarom vrijwilligerswerk interessant is om te doen.

  • Goed gevoel: goed doen voor een ander geeft jezelf een goed gevoel. Het lijkt een cliché maar is echt waar. Vrijwilligers geven dit als nummer één reden aan waarom zij vrijwilligerswerk doen.
  • Sociaal contact: je blijft onder de mensen en werkt vaak in een gezellig team met gelijkgestemden.
  • Netwerken: je ontmoet veel nieuwe mensen met diverse achtergronden. Ook zijn er mensen die vrijwilligerswerk doen naast een betaalde baan. Wie weet kunnen zij jou in contact brengen met hun werkgever of bijvoorbeeld attenderen op geschikte bedrijven en/of vacatures.
  • Vergroot je kansen op een betaalde baan: als je een sollicitatie doet kijken werkgevers vaak wat je de afgelopen maanden of jaren hebt gedaan. Een ‘gat’ op je cv roept vaak vraagtekens op. Met vrijwilligerswerk voorkom je dit.
  • Vakkennis inzetten: je kunt vrijwilligerswerk zoeken waarbij je jouw vakkennis inzet voor een organisatie. Ben je bijvoorbeeld marketeer, ga dan een stichting vrijwillig helpen om hun website beter vindbaar te maken of duidelijker teksten te schrijven. Zo blijf je actief in jouw vakgebied.

Willen organisaties wel tijdelijke vrijwilligershulp?

Over het algemeen zijn organisaties die met vrijwilligers werken blij met alle hulp! Of het nou tijdelijk, langdurig of incidenteel is. Wel is het belangrijk dat je altijd eerlijk blijft tegen de organisatie waar je vrijwilligerswerk wilt gaan doen. Geef van tevoren of tijdens het vrijwilligerswerk aan dat je op zoek bent naar een betaalde baan.

En wat als ik een nieuwe baan vind?

Yes, dat is waar je het allemaal voor hebt gedaan! Als het goed is heb je al eerder aangegeven dat je op zoek was naar een betaalde baan. Geef bij de organisatie waar je vrijwilligerswerk doet aan dat je een betaalde baan hebt gevonden en per welke datum je gaat starten. Je kunt gezamenlijk afspraken maken wanneer de laatste keer is dat jij je inzet. Maar nog beter: waarom blijf je niet een paar uurtjes per week vrijwillig aangehaakt bij de organisatie? Vaak zijn ze blij me alle inzet die je doet, ook al is het ‘maar’ een uurtje per week. Ook zijn er vaak klusjes die blijven liggen en die je prima ’s avonds of in het weekend (vanuit huis) kunt doen. Zo blijf je toch aangehaakt én blijft het goede gevoel om je in te zetten voor een ander behouden!

Meer weten?

Kijk hier voor meer informatie en alle regels omtrent vrijwilligerswerk en je WW-uitkering.

Ook bij Stichting Babyspullen zijn we altijd op zoek naar vrijwilligers

Dit kan in elke vorm. Tijdelijk, langdurig, incidenteel, vanuit huis of juist op onze hoofdlocatie in Heerhugowaard: alle hulp is welkom! Bekijk onze vacatures of stuur een mail naar vacatures@stichtingbabyspullen.nl.

____

Afbeelding: Designed by macrovector / Freepik

Back To Top