Vrijwilliger In De Spotlight: Jowita Sojda

De vrijwilligers achter Stichting Babyspullen

Bij Stichting Babyspullen werken inmiddels 230 vrijwilligers. Een fantastisch aantal, waar wij heel trots op zijn. Alleen met de inzet van deze enthousiaste, betrokken vrijwilligers kunnen wij (aanstaande) ouders helpen. Om je een idee te geven van de vrijwilligers achter de stichting hebben wij Jowita Sojda geïnterviewd. Lees snel verder om meer over haar betrokkenheid bij Stichting Babyspullen te weten te komen.

Kun je kort vertellen wie je bent en wat je doet?

Ik ben Jowita Sojda, samen met mijn twee hondjes woon ik drie jaar in Heerhugowaard. Oorspronkelijk kom ik uit Polen. Bijna zeven jaar geleden ben ik naar Nederland gekomen en ik heb een paar jaar in Amsterdam gewoond.

Drie dagen in de week werk ik als vrijwilligerscoördinator bij Stichting BabySpullen. Daarnaast doe ik een cursus Nederlands bij ROC. Nederlands leren is mijn hobby geworden.

Ik ben gekwalificeerde strafinrichtingspsycholoog en HR manager. In mijn vrije tijd ben ik altijd bezig met kunst, muziek of mijn honden. Mijn grootse droom is om een schrijver te worden.

Hoe ben je bij Stichting Babyspullen terechtgekomen?

Paar jaar geleden begon ik problemen met mijn gezondheid te krijgen. Sindsdien mag ik niet meer werken. Ik zit nu bijna 2 jaar in een re-integratietraject van UWV. Via hun heb ik mijn jobcoach ontmoet. Ze stuurde me een e-mail met SBS  website en informatie dat ze op zoek waren naar vrijwilligers. Via mijn sociaalwerker had ik hier al eerder over gehoord.

Waarom besloot je om Stichting Babyspullen te gaan helpen?

Het is nu bijna anderhalf jaar dat ik bij Babyspullen ben en ik ben 100% verslaafd.

Er zijn best veel redenen. Ten eerste wilde ik graag iets goeds voor anderen mensen doen. Thuisblijven is zeker niet mijn ding. Stichting Babyspullen doet enorm goed werk om ouders die een moeilijke tijd hebben toch hun kindje een goede start te geven. Elk kindje geeft het recht op een goede start!!! Ik heb geen kinderen van mijzelf, maar ik snap het wel hoe het is als je geen voedsel op de tafel hebt en je baby bijna geboren is. Daarom besloot ik om vrijwilliger bij SBS te worden. Gelukkig is iedereen van harte welkom bij SBS en mijn slechte Nederlands toentertijd was ook geen probleem. Uiteindelijk is ons doel het belangrijkst, kindjes en hun goede start!

Hoe zet jij je voor Stichting Babyspullen in?

Sinds paar maanden ben ik onze vrijwilligerscoördinator. Vroeger werkte ik hier als sorteermedewerker/inpakvrijwilliger.

Wat vind je zo leuk aan het vrijwilligerswerk voor Stichting Babyspullen?

Wat niet? 🙂

Een vrijwilliger bij SBS worden was een van de beste keuzes in mijn leven.

Over hoe belangrijk ons doel is, ik heb ietsje boven verteld. Stichting Babyspullen is voor mensen, maar gaat ook over mensen.  Ik heb hier best veel aardige mensen ontmoet die elke dag enorm goed werk doen om anderen te helpen. Het voelt voor mij alsof SBS mijn familie is geworden. Dagelijks helpen wij elkaar ook en wat iedereen hier kan verwacht is warmte.

Wat  ook leuk en belangrijk is dat we multicultureel zijn. Wij komen uit alle hoeken van de wereld. Samen met onze Nederlandse collega’s leren we ook elke dag het Nederlands en ook jullie cultuur. Lekkere koffie en veel warmte is wat iedereen hier kan verwachten.

Waarom zouden anderen de stichting volgens jou ook moeten helpen?

Hoe meer vrijwilligers bij Stichting Babyspullen, hoe meer babystartpakketten wij kunnen maken en hoe meer kinderen geholpen kunnen worden met een goede start. Daarnaast heeft elke vrijwilliger zijn eigen levens-/werkervaring en dat maakt ons team speciaal.

Wil je na het lezen van het interview met Jowita Sojda net als haar als vrijwilliger voor Stichting Babyspullen aan de slag? Kijk dan eens op de pagina https://www.stichtingbabyspullen.nl/vacatures/ om te kijken of er een passende vrijwilligersfunctie voor je bij zit. Er zijn ook nog andere manieren waarop je ons kunt steunen. Meer daarover lees je op https://www.stichtingbabyspullen.nl/hulp-nodig/