skip to Main Content
Voorsorteerlocatie Stichting Babyspullen

Je dag zinvol besteden en hier tegelijkertijd een goed doel mee helpen. Bij het Activerings- en Ontmoetingscentrum van Stichting Pameijer in Spijkenisse weten ze er alles van. Sinds eind 2018 is hier een voorsorteerlocatie van Stichting Babyspullen gevestigd. Leerwerkcoach Cindy van de Zande zette samen met haar collega, inloopcoach Petra van der Starre, dit project op. Samen zorgen zij ervoor dat er wekelijks twaalf mensen aan de slag zijn om babyspullen voor te sorteren. Dat geeft structuur voor de cliënten en is leuk om te doen. Maar dat niet alleen. Het neemt ook de vrijwilligers van Stichting Babyspullen een boel werk uit handen. In dit interview vertelt Cindy meer over dit mooie project.

De samenwerking tussen Stichting Babyspullen en Stichting Pameijer begon in 2018. Cindy: “We werden benaderd door Kim Werensteijn, destijds recruiter van Stichting Babyspullen. Zij vroeg of wij interesse hadden om een voorsorteerlocatie te starten. Onze accountmanager vond het een mooi project. Zij dacht direct aan het Activerings- en Ontmoetingscentrum in Spijkenisse. In september 2018 heeft zij, samen met Petra en een aantal geïnteresseerde cliënten, een rondleiding gehad bij Stichting Babyspullen. Daarover waren ze zo enthousiast dat we het project hebben opgestart.”

Een serieus en inspirerend werkproject

In ruim een jaar tijd is de voorsorteerlocatie uitgegroeid tot een serieus en inspirerend werkproject. Cindy: “We begonnen met drie mensen. Zij sorteerden op twee middagen in de week babyspullen. Inmiddels werken er twaalf mensen op de voorsorteerlocatie. Zij sorteren op zeven dagdelen per week, steeds met kleine groepjes. Binnen Stichting Pameijer komen ook andere collega’s weleens kijken hoe wij dat doen. In januari van dit jaar is er een tweede voorsorteerlocatie gestart binnen Stichting Pameijer. Een derde locatie is ook geïnteresseerd. Stichting Pameijer en Stichting Babyspullen zijn erg blij met de samenwerking. We gaan dit bekrachtigen met een samenwerkingsovereenkomst.”

In Spijkenisse begeleiden Cindy en haar collega Petra de voorsorteerlocatie. Cindy is Leerwerkcoach. Zij begeleidt mensen met psychosociale problematiek bij werk en dagbesteding. Petra is inloopcoach. Zij coacht de mensen die de inloop bezoeken en bij het project werken. Beiden spelen zij in op wat er nodig is. Het maakt daarbij niet uit of mensen een indicatie hebben voor dagbesteding of de inloop bezoeken. Cindy: “Wij zorgen dat er elke dag een medewerker aanwezig is. Die helpt om de dienst op te starten en af te ronden. En elke twee maanden hebben wij werkoverleg met de mensen van de voorsorteerlocatie. Dan bespreken we waar zij tegenaan lopen. Tot slot helpen we hen ook om het werk gemakkelijker te maken. Voor een mevrouw die slecht ziet heb ik een loep gekocht. Een andere mevrouw heeft moeite met lezen. Voor haar heb ik op de kast alles getekend in plaats van geschreven.”

Dagbesteding en sociale contacten

Cindy: “Bij de voorsorteerlocatie voor Stichting Babyspullen komen eigenlijk twee groepen bezoekers. De eerste groep bestaat uit mensen die een indicatie voor dagbesteding hebben. Die ontvangen zij vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of het Zorgkantoor. Het gaat dan om mensen met psychosociale problematiek. Of mensen die arbeidsongeschikt zijn verklaard en ook geen sollicitatieplicht meer hebben. Wij helpen hen om passende dagbesteding te vinden. Daarnaast is er een groep die geen indicatie heeft maar voor hun daginvulling de inloop bezoekt. Alle burgers uit ons verzorgingsgebied die daar behoefte aan hebben kunnen binnenlopen. Alleen voor een kop koffie of om mee te doen met activiteiten. Denk bijvoorbeeld mensen die zich eenzaam voelen. Of mensen die iets willen betekenen voor de maatschappij en tegelijk een stukje structuur zoeken voor zichzelf. Voor beide groepen geldt: het sociale aspect is een rode draad in onze dienstverlening.”

Het sociale aspect is een rode draad in onze dienstverlening

Voorsorteerlocatie Stichting Babyspullen

Wat de bezoekers gemeen hebben, is dat het mensen zijn die het fijn vinden om lekker bezig te zijn. Cindy: “De mensen op onze voorsorteerlocatie zijn allemaal dames en veel van hen zijn al oma. Zij vinden het echt leuk om dit werk te doen. Ik hoor regelmatig ‘Oh’ en ‘Ah’ en ‘Kijk nou wat schattig!’. De groep is ook echt gemotiveerd. Als ze een ochtend werken van 10.00 tot 12.00 uur dan zijn ze vaak om 12.30 uur nog bezig. ‘Nog even die paar zakken wegwerken’, roepen ze dan. Aan het eind van de dienst is iedereen meestal trots en tevreden.”

Voldoende toestroom van spullen

De toestroom van ongesorteerde spullen regelen ze bij de voorsorteerlocatie voor het grootste deel zelf. Cindy: “We hebben in het afgelopen jaar verschillende kanalen aangeboord daarvoor. Vorig jaar ben ik flyers van Stichting Babyspullen gaan verspreiden in heel Nissewaard. Ik heb deze uitgedeeld op allerlei plekken waar ouders met kleine kinderen komen. Bijvoorbeeld bij consultatiebureau’s, de kinderopvang en het Leger des Heils. Daarnaast hebben we ook oproepjes geplaatst op social media. Af en toe halen we spullen op bij mensen die thuis een inzamelcontainer hebben. Ook in ons eigen pand staan twee inzamelcontainers. En soms laten de chauffeurs van Stichting Babyspullen wat ongesorteerde spullen bij ons achter op hun ronde. Tot slot krijgen we heel veel spullen binnen via mond-op-mond-reclame. Laatst kregen we ook een donatie vanuit een kerk: een hele doos vol winterjasjes. Dat vind ik zo mooi!”

Een uitgekiend systeem

De ongesorteerde spullen worden in Spijkenisse verwerkt. Cindy: “Achter in het pand hebben we een eigen ruimte voor de voorsorteerlocatie. Daar hebben we een mooi systeem ontwikkeld om alles in goede banen te leiden. Wij sorteren de items op categorie. Bijvoorbeeld broeken, shirts met lange mouw, rompers, etcetera. Op maat sorteren hoeft niet, dat gebeurt in Heerhugowaard. Alle gesorteerde spullen worden netjes opgeslagen in kasten en vervolgens verpakt in zakken. Daar gaat een sticker op. De zakken gaan weer op een transportkar. Zo kunnen we ze makkelijker vervoeren. De kasten en transportkarren hebben we zelf aangeschaft. Daar ben ik echt blij mee. Het geeft rust en structuur op de werkplek.”

Als de spullen gesorteerd zijn worden ze opgehaald door Stichting Babyspullen of opgeslagen. “Elke twee weken komt de bus van Stichting Babyspullen bij ons langs. Daarnaast kunnen we sinds kort onze gesorteerde spullen ook tijdelijk opslaan. Dat kan bij een opslagbedrijf in Spijkenisse. Zij werken samen met Stichting Babyspullen en stellen deze ruimte ter beschikking. Die opslag zit regelmatig tot bovenaan vol met onze gesorteerde spullen!”

Voor spullen die niet geschikt zijn voor Stichting Babyspullen probeert Cindy andere bestemmingen te vinden. “Denk bijvoorbeeld aan kleding in te grote maten, kleding die wordt afgekeurd, kinderstoelen, badjes of te groot speelgoed. Dat gaat bijvoorbeeld naar Polen, de Kringloop, het Leger des Heils of het Dierenasiel. Zo bouw je ook een netwerk op. De Kringloop houdt bijvoorbeeld weleens rompertjes in kleine maten voor ons apart.”

Het is én lekker bezig zijn én voor een heel goed doel

Professioneel én leuk om te doen

Cindy is trots op het project. “Het is zo mooi dat wij dit kunnen doen!”, vertelt ze. “Voor onze cliënten is het én lekker bezig zijn én voor een heel goed doel. En voor Stichting Babyspullen scheelt het ook een heleboel. Zij geven ons regelmatig terug dat ze het zo fijn vinden dat wij al zo goed voorsorteren. Binnenkort komt een aantal medewerkers van het zorgkantoor bij ons op werkbezoek. Aan hen wil ik ook de voorsorteerlocatie laten zien. Als voorbeeld van wat onze zorg voor mensen kan betekenen. Het project is in korte tijd groter geworden dan ik had durven hopen en ook best professioneel. En het is ook nog eens hartstikke leuk om te doen!”

Meer lezen?

Lees het verhaal van Els.
Zij is één van de vaste deelnemers die regelmatig bij de voorsorteerlocatie werkt.

Voorsorteerlocatie Stichting Babyspullen

Over Stichting Pameijer

Stichting Pameijer is een organisatie in de regio Zuid-Holland Zuid (Rotterdam en omstreken). Zij ondersteunt kwetsbare mensen met psychosociale of psychiatrische problemen of een (licht) verstandelijke beperking. Dit doet zij op het gebied van opgroeien, opvoeden, wonen, werken, vrije tijd en sociale contacten.

Back To Top