- 
Arabic
 - 
ar
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Polish
 - 
pl
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk
Search
Close this search box.

menu

Search
Close this search box.

Blog

Blog

Toenemende armoede
in Nederland

Er is een landelijk tekort aan babypakketten voor baby’s die in armoede geboren worden. Stichting Babyspullen, die gezinnen in armoede voorziet van een startpakket, kan de vraag niet meer aan. “We hebben voor het eerst in ons bestaan een aanmeldstop”, zegt algemeen directeur Mary Kearney.  

De toenemende armoede in Nederland vormt de directe aanleiding voor de aanmeldstop. De aanvraag van pakketten neemt sterk toe, en tegelijkertijd stijgen de inkoopkosten voor bijvoorbeeld beddengoed en dekens. “Op dit moment kunnen we nog maar de helft van de gezinnen in armoede helpen”, stelt Kearney. “We kunnen 6000 babypakketten per jaar leveren, terwijl er maar liefst 13.000 baby’s in armoede geboren worden. Dat doet pijn, want we weten dat de eerste 1000 dagen cruciaal zijn voor de rest van het leven van een kind. Met het babypakket ontzorgen wij ouders in financiële nood zodat er rust komt in het gezin.” 

Belangrijke basis 

Het babypakket, bestaande uit kleding, verzorgingsproducten en beddengoed vormt een belangrijke basis voor een baby die in armoede geboren wordt. De verspreiding van de pakketten verloopt via hulpverleners, zoals Reshma Jagmohan van Moeders van Rotterdam. “De stress in gezinnen met geldzorgen is vaak enorm”, weet Jagmohan. “Het babypakket is onmisbaar voor de moeders die ik begeleid. Het is van groot belang dat zwangeren in armoede zo snel mogelijk hulp krijgen, zodat de baby zich gezond kan ontwikkelen.” 

Schaarse goederen 

“Dankzij donaties van particulieren en de inzet van vele honderden vrijwilligers, kunnen wij nu dus de helft van de baby’s in armoede helpen. En dat is lang niet genoeg”, stelt algemeen directeur Mary Kearney. “Stichting Babyspullen is afhankelijk van goederen die gedoneerd worden in containers die door heel Nederland verspreid staan. Vooral beddengoed en kruiken worden veel te weinig gedoneerd of zijn niet in goede staat, en moeten dus ingekocht worden. Daar hangt een aanzienlijk prijskaartje aan.”  

Momenteel is er een dringend tekort aan beddengoed en kruiken. Om nog deze winter 750 baby’s in armoede van een warm bedje te voorzien, starten we een actie om geld in te zamelen. Zo kunnen de pakketten voor baby’s die de komende maanden geboren worden, snel compleet gemaakt worden. 

Spread the love!

Altijd up-to-date blijven?

Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!