skip to Main Content

Er waren eens…

een jonge moeder en haar man met een droom. Een droom die met de komst van hun eerste kindje begon.

Ons eerste kindje kwam als een complete en prachtige verrassing. Ons leven stond volledig op z’n kop. Gelukkig kregen we veel hulp uit onze omgeving en voor ik het wist hadden we alles wat we nodig hadden. We hoefden ons geen zorgen te maken en dat gaf rust.

Ook tijdens de zwangerschap van mijn tweede kindje kregen we weer veel spullen. Zelfs zoveel dat ik na een tijdje 16 grote tassen vol spullen had. Kleding waar mijn kinderen uitgegroeid waren. Ik was me er heel erg van bewust dat wij geluk hadden met ons grote netwerk van ouders & vrienden.

Tegelijkertijd dacht ik: wat als je dat netwerk niet hebt en je hebt het geld niet om alle nodige babyspullen te kopen? We wilden graag iets goeds doen en andere jonge ouders blij maken met de babyspullen.

Daarom begon ik in 2011 samen met mijn man Gyula en goede vriendin Leonel van der Steen met het verzamelen van babyspullen in de schuur van ons huis in Egmond aan de Hoef.

Hoe gaan we onze ideeën vormgeven? Hoe zorgen we dat de spullen bij de juiste persoon terechtkomen? Hoe gaan we dat puur praktisch allemaal aanpakken? Gaandeweg ontstond ons plan.

Gyula en ik verhuisden naar Heerhugowaard en onze zolder werd het eerste sorteer- en inpakcentrum van Stichting Babyspullen.

De bovenste foto is van de eerste ‘babystartpakketten en daaronder een foto van onze zolder met allerlei babyspullen.

Maandag 12 maart 2012 was het zover, samen met mijn man Gyula en vriendin Leonel gingen we naar de notaris en Stichting Babyspullen werd geboren.

Marjolijn, Gyula en Leonel bij de notaris op 12-3-12

Nu, negen jaar later vieren we feest.

Wat is er enorm veel gebeurd. Van de zolder in Heerhugowaard en 300 babypakketten in gebruikte luierdozen naar een professionele organisatie met een sorteer- en distributiecentrum in Heerhugowaard en een nieuwe sorteerlocatie in Utrecht die volgende maand haar deuren opent.

Onze droom heeft in de afgelopen 9 jaar een waanzinnige vlucht gemaakt. De stichting heeft meer dan 26.000 keer jonge ouders geholpen met een babystartpakket en evenzovele keren kinderen geholpen aan een goede start in hun leven.

Afgelopen jaar hebben we 4.934 babystartpakketten kunnen uitdelen, ondanks alle beperkingen en uitdagingen die het coronavirus met zich meebracht.

Een bijzonder jaar
We hebben ook in het afgelopen jaar laten zien dan we slagvaardig, creatief en positief omgaan met de snel veranderende wereld om ons heen. Samen met onze 300 vrijwilligers hebben we steeds weer een oplossing bedacht als de kans of noodzaak daarvoor zich aandiende.

Heel leuk is ook de Stichting Babyspullen podcastserie waarin een aantal vrijwilligers ons meeneemt en een kijkje achter de schermen van de stichting.

Allerlei onderwerpen komen aanbod: de logistiek – van rode inzamelbak tot babystartpakket – van ons landelijke netwerk, de werving en selectie van onze vrijwilligers, achtergronditems naar aanleiding van onderzoeken en boeken zoals ‘Het belang van de 1000 dagen’ door Prof. Dr. Tessa Roseboom en Stella Swart met haar boek ‘Armoede krijg je gratis’ en nog veel meer.

En we hebben het niet alleen gedaan

Laatst zaten we elk op onze eigen bank, Gyula, Leonel en ik als oprichters samen met Nanda – ook vrouw van het eerste uur – mijmerend via ZOOM over hoe het begon daar op die zolder en waar we nu staan. 

Gyula; ‘Ik ben gewoon blij met jouw idee waar we samen mee zijn gestart en enorm trots op de enorme hoeveelheid kinderen die wij gezamenlijk een goede start in hun leven geven. Ik vind het nog steeds leuk om elk jaar tijdens Koningsdag Stichting Babyspullen te promoten, dat is echt vaste prik in het Luipaardpark in Heerhugowaard.

Leonel; ‘Als ik terugdenk aan de start met Stichting Babyspullen, ben ik ontzettend trots op iedereen die zich hier zo superhard voor in zet! Wat begon met een schuur in de tuin en wat vrije uurtjes hebben al deze mensen omgezet naar een prachtige stichting die ontzettend veel mama’s, papa’s, verzorgers en kindjes helpen. De rode inzamelbak is niet meer weg te denken. 

Steeds meer mensen weten hem gelukkig goed te vinden.’

Nanda en Marjolijn met babystartpakketten

Nanda die pas naar huis ging als alles op zolder was gesorteerd. Nanda en ik, beide hoogzwanger/net bevallen tijdens de verhuizing naar het huidige sorteer- en distributiecentrum in 2016…. Over uitdagingen gesproken!

En dan zie ik de gezichten voor me, gezichten van vrijwilligers of zakenpartners die voor het eerst op locatie in Heerhugowaard komen. De verbazing en dan die bewonderende blikken bij het zien van onze organisatie, de logistiek door heel Nederland, de productielijn en de professionaliteit die daarvan afstraalt.

Dan ben ik zo ongelofelijk blij en trots.

Trots op al onze bevlogen en betrokken vrijwilligers, onze partners, sponsoren en anderen die in de afgelopen 9 jaar de reis samen met ons hebben gemaakt. En Stichting Babyspullen hebben gemaakt tot waar we nu staan.

En het meest trots ben ik dat we samen ruim 26.000 keer kinderen een goede start hebben kunnen geven door een babystartpakket. Er zijn, om precies te zijn: 26.271 babystartpakketten uitgegeven sinds de oprichting van Stichting Babyspullen.

Daarmee is onze droom uitgekomen en heb ik ook nog mijn droombaan gecreëerd. Ik hoop dat ik dit nog heel lang kan en mag doen samen met jullie. Het blijft nodig want er worden in Nederland per dag nog steeds 35 baby’s in armoede geboren, 13.000 per jaar!

Mooi om na negen jaar even terug te kijken, maar de cijfers brengen ons ook weer terug in de realiteit: er is nog heel veel werk te doen!
Ik ga ervoor. Jullie toch ook?

Marjolijn Hermus

Back To Top