skip to Main Content
Verhaal van een moeder

Elk jaar ontvangen duizenden ouders een babystartpakket van Stichting Babyspullen. Wat is hun verhaal? Anna* vertelt. In 2018 ontving zij twee babystartpakketten. Het eerste tijdens haar zwangerschap, het tweede toen haar kindje een paar maanden oud was.

Anna is moeder van vier kinderen. Drie daarvan zijn al tieners. Haar jongste dochtertje is nu anderhalf jaar oud.

Een cadeautje in moeilijke tijden

Anna: “De vader van mijn oudste drie kinderen had mij in de schulden achtergelaten. Om rust te creëren voor mijn gezin heb ik vrijwillig voor bewindvoering gekozen. Zo kon ik mijn problemen oplossen.”

“In die periode ontmoette ik ook de man van mijn dromen. We wilden samen graag nog een kindje krijgen. Omdat ik al 40 was, heb ik hier eerst goed over nagedacht. Het was uiteindelijk een hele bewuste keuze om ervoor te gaan. Dat het ook lukte om zwanger te worden, was een cadeautje.”

Een mooi en compleet pakket

Omdat haar andere kinderen al ouder waren, had Anna er niet meer op gerekend nog een kleintje te krijgen. “Ik had nog wel wat babyspullen bewaard, maar lang niet alles. Van vrienden en kennissen kreeg ik een kinderwagen en een Maxi-Cosi. Via een Facebookgroep voor gratis spullen hoorde ik van Stichting Babyspullen. Mijn bewindvoerster heeft mij aangemeld.”

“Het pakket ontving ik vrij snel, al tijdens de zwangerschap. Het was echt heel mooi en compleet. Er zaten veel nieuwe spullen in. Maar het leukste vond ik dat er ook zelfgemaakte spulletjes in zaten. Zoals een vestje, een knuffeltje en een dekentje. Ik vond het zo mooi dat iemand dat speciaal voor mij gemaakt had. Alsof iemand je dat zo vanuit het hart geeft. Het dekentje is heel kleurig. Roze, oranje, wit en een beetje blauw. Het ligt nu nog steeds in het bedje van mijn dochter. Ook het vestje heeft ze veel gedragen.”

Hoewel Anna zich niet zo snel druk maakt, viel er toch iets van haar af toen zij het babystartpakket ontving. “Door het babystartpakket had ik de eerste periode geen zorgen over babyspullen. Dat was prettig.”

Spullen doorgeven aan andere moeders

Van de spullen uit het startpakket heeft zij de meeste weer doorgegeven aan andere moeders. “Omdat er bij mij in de buurt geen rode inzamelcontainer staat, heb ik ze via een Facebookgroep voor gratis spullen aangeboden. Met de spullen uit het eerste pakket kon ik drie nieuwe baby’s helpen. De spullen uit het tweede pakket zijn naar een aanstaande tweelingmoeder gegaan. Een paar dingen heb ik bewaard, als aandenken.”

Schaam je niet en vraag om hulp

De relatie met de vader van haar jongste dochtertje liep helaas stuk. “Toen mijn dochter een half jaar oud was, heb ik hem gevraagd te vertrekken. Het is balen hoe het is afgelopen tussen ons.”

“Als je in moeilijkheden zit, praat je hier niet graag over. Ook voor mij geldt dat maar weinig mensen op de hoogte zijn van mijn situatie. Maar als ik moeders tegenkomen die in de problemen zitten, wijs ik hen zeker op Stichting Babyspullen. Daarnaast zou ik ze mee willen geven: ‘Schaam je niet en vraag om hulp. Er zijn zoveel mensen die willen helpen.’ Voor mij was dat echt een les.”

*Anna’s naam is vanwege privacy gefingeerd.

Foto: Hannah Olinger, Unsplash

Back To Top