skip to Main Content

Ieder van ons is het leven begonnen als een enkele cel. De groei en ontwikkeling die we in het vroege leven doormaken vormt ons voor een belangrijk deel tot wie we zijn. De ontwikkeling in de eerste 1000 dagen is echt fenomenaal. Een enkele cel wordt in 1000 dagen een compleet mens! In geen enkele andere periode in het leven worden zo veel mijlpalen bereikt. Alle organen worden aangelegd, onze afweer wordt opgebouwd, we hechten ons aan anderen, we leren kruipen, staan en lopen, we leren eten en drinken, we leren communiceren, spreken onze eerste woordjes, en leren essentiële levenslessen over oorzaak en gevolg. Op dit fundament bouwen we de rest van ons leven.

Alleen al de groei in gewicht in de eerste 1000 dagen is duizelingwekkend. Als je dit hoge tempo zou volhouden, dan woog je meer dan een miljoen kilo nog voor je naar de basisschool ging. Juist vanwege die razendsnelle ontwikkeling is het van fundamenteel belang dat dat goed gaat. Als het niet goed gaat, dan heb je daar levenslang last van. Alsof je je leven begint met een valse start en de rest van het leven moet knokken om met die achterstand om te gaan. Een hart kan je nou eenmaal niet opnieuw aanleggen, net zomin als het brein. Je krijgt maar een kans op een goed begin.

Elk kind verdient de best mogelijke start in het leven. En daarom is het geweldig dat Stichting Babyspullen zich inzet om ervoor te zorgen dat elk kind een goede start kan krijgen. Ik was erg onder de indruk van de enorme hoeveelheid babyspullen in het sorteer-  en distributiecentrum in Heerhugowaard, en de grote aantallen enthousiaste vrijwilligers die pakketten maken voor aanstaande ouders en hun kinderen, om heel praktisch, bij te dragen aan een goede start voor elk kind. Het werk van de stichting helpt aan het bouwen aan het fundament van de toekomst. Een goede start voor elk kind. De beste investering die we kunnen doen!

Prof dr Tessa J Roseboom

Schrijfster: De eerste 1000 dagen

Amsterdam UMC

https://www.tijdstroom.nl/boek/eerste-1000-dagen/9789058981257#.W9sGEMsUmUk

Back To Top