skip to Main Content
3654522_2_org

Op 12 maart bestond Stichting Babyspullen alweer 8 jaar. Gestart op een zolderkamer is de Stichting inmiddels uitgegroeid tot een goedlopende professionele organisatie. Jaarlijks helpen wij baby’s waarvan de ouders het financieel moeilijk hebben, omdat ieder kind in Nederland een goede start verdient. Dit klinkt als vanzelfsprekend, maar dat is het helaas niet.

Armoede
In Nederland wordt 1 op de 9 baby’s in armoede geboren. Omgerekend zijn dat 50 baby’s per dag. Vijftig kinderen wiens ouders niet in staat zijn die basisbehoeften aan te schaffen die ieder kind nodig heeft bij de start van zijn of haar leven.

Om die reden werd door Stichting Babyspullen 8 jaar geleden het ‘babystartpakket’ in het leven geroepen. Een pakket gevuld met de basisbehoeften voor moeder en kind. Het lijkt zo simpel, maar helaas hebben er heel wat gezinnen in Nederland het babystartpakket heel hard nodig. In de afgelopen 8 jaar heeft de Stichting Babyspullen dan ook een enorme groei doorgemaakt.

In het begin waren het vooral vrienden en familie van de initiatiefnemers die spullen inzamelden. Op dit moment zijn er al meer dan 230 inzamelpunten door heel Nederland (zowel bedrijven als particulieren). Iedereen mag nieuwe en bruikbare babyspullen inleveren die verstuurd kunnen worden per post. Denk hierbij dus vooral aan babykleding, beddengoed en verzorgingsproducten.

Dat de Stichting succesvol is blijkt wel uit het feit dat er inmiddels in totaal ruim 15.000 babystartpakketten verstrekt zijn. We spraken kort hierover met oprichter Marjolijn Hermus en ook zij vindt dit nog steeds heel bijzonder.

“Het blijft een gek idee dat het ooit op zolder begonnen is en dat er zoveel is gebeurd de afgelopen 8 jaar. Wie had dat ooit durven dromen?”

Hardwerkende vrijwilligers
Waar de stichting in 2012 begon met drie mensen; zetten zich momenteel ruim 300 vrijwilligers in voor Stichting Babyspullen, verdeeld over alle schakels van het proces.

Zo zijn er vrijwilligers die helpen met sorteren en transport, maar ook vrijwilligers die zich bezighouden met promotie, fondsenwerving, marketing en communicatie. Een deel van het vrijwilligerswerk wordt gedaan vanuit het sorteercentrum in Heerhugowaard, maar er zijn ook taken die vanuit huis verricht kunnen worden.

Steeds meer mensen die de Stichting een warm hart toedragen vanuit het hele land melden zich aan. ‘Het is fantastisch om te zien hoeveel lieve, mooie, blije enthousiaste mensen ons op allerlei manieren ondersteunen. Samen met elkaar hebben wij al zo ontzettend veel kindjes een goede start kunnen bezorgen. Een prestatie waar wij allemaal enorm trots op mogen zijn’, aldus Marjolijn.

Van zolderkamer naar voorsorteercentra in elke provincie
Ook spraken we Nanda, die zich ook al heel lang met liefde voor de Stichting inzet. Zij vertelt met veel enthousiasme over de ontwikkelingen van Stichting Babyspullen;  “Wie had ooit gedacht dat iets wat samen begon op zolder, kon uitgroeien naar zo’n mooie grote organisatie met zoveel lieve vrijwilligers”.

Een grote groei is iets om heel trots op te zijn, maar vraagt ook om nog meer aanpassingen, zoals bijvoorbeeld het uitbreiden van het aantal voorsoorteercentra. In een ideale situatie worden namelijk de spullen die binnenkomen via de inzamelpunten eerst voorgesorteerd alvorens ze naar het sorteer- en distributiecentrum in Heerhugowaard gaan.

Momenteel zijn er in 10 provincies een voorsorteercentra en dat is eigenlijk niet voldoende, want op die manier komen er veel babyspullen ongesorteerd aan in Heerhugowaard met als gevolg een grotere werkdruk voor de vrijwilligers aldaar. In elke provincie een voorsorteercentrum is eigenlijk heel hard nodig en zou ontzettend fijn zijn en is voor de Stichting dan ook een belangrijk streven.

Naast groei ook meer naamsbekendheid
Om nog meer mensen te bereiken is het van groot belang dat de naamsbekendheid groter wordt. Het zijn niet alleen de hulpvragende (aanstaande) ouders die van het bestaan van de Stichting moeten afweten, maar ook hulpverlenersorganisaties en bijvoorbeeld gemeenten om samenwerkingsverbanden mee aan te gaan.

Veel mensen zijn onder de indruk van hetgeen de Stichting doet en willen het initiatief erg graag steunen. Deze groep mensen kan echter alleen maar groeien wanneer Stichting Babyspullen nog breder bekend wordt en eigenlijk niet meer weg te denken is uit onze samenleving.  Om die reden is de Stichting dan ook erg actief op Social Media (o.a. Instagram en Facebook) , waar de volgersaantallen dagelijks groeien en waar je alles kan lezen over de laatste ontwikkelingen.

Er wordt wel eens gezegd ‘wees maar blij dat je wiegje hier staat’, maar zoals gezegd zijn er in Nederland zijn nog teveel (aanstaande) ouders die het financieel ontzettend moeilijk hebben. Stichting Babyspullen zorgt ervoor dat zowel ouders als kind een goede en fijne start hebben samen. Zonder hulp is het helaas niet mogelijk deze kwetsbare groep financieel te steunen. Hoe meer naamsbekendheid hoe meer mensen er uiteindelijk geholpen kunnen worden.








Back To Top